SAVE THE WORLD

петак, 16. јул 2010.

Kaže se da odelo čini čoveka, ali je ta tvrdnja, koliko tačna, toliko i neprecizna. Jer, odelo je samo spoljni izraz čovekovih trenutnih životnih okolnosti, njegovih sklonosti, ukusa, aktuelne mode, socijalnog statusa. To je samo površina koja na nešto ukazuje, ali ne govori sve, a po najmanje o suštini čovekovog bića.Kaže se da je čovek i ono što jede, vidi, govori i radi. čoveka određuje i okruženje u kome živi. Ako pogledamo još dublje, čovek je i ono što oseća, i ono u šta veruje, tačnije - ono što misli. A tu počinje dubinska ekologija, ekologija svesti. Istini za volju, sve pobrojano utiče jedno na drugo i ne može se posmatrati izolovano. Sve jeste deo jedinstvene slike. Ipak, nivo misli, vere i uverenja je najdublji nivo na kome su promena i razvoj jedino mogući.

Okruženje kao izazov
Pođimo redom. Recimo da živite u nekoj urbanoj sredini sa njenim zahuktalim tempom života, u uslovima permanentnog vizuelnog, zvučnog i aerozagađenja, sa bukom u vidu pozadinskog šuma koji gotovo nikad ne prestaje, sa povremenim ekstremnim iskakanjima u partituri koju čine automobilske sirene, rad motora, lupnjava pneumatskih čekića, pucnjava, muzika sa ozvučenja i sl... A tu je i ogroman broj brzih informacija, štampanih, elektronskih, audio i video poruka, vesti, reklama koje stižu sa svih strana i stvaraju informacijski šum koji čovek ne stiže da obradi u jednom danu i na koji reaguje zatvaranjem preopterećenih čula...

Odgovor vašeg organizma na ovakve okolnosti je stres, tačnije odbrana. Prva linija odbrane je nervni sistem koji je neprekidno napet, neopušten. Pošto je nervni sistem povezan sa svim ostalim organima i organskim sistemima, njegova destabilizacija dovodi do destabilizacije endokrinog, cirkulatornog, kardiovaskularnog (srce), digestivnog i imunološkog sistema. Vrata bolestima su tako otvorena. Važno je reći da nisu same okolnosti te koje dovode do disharmonije i oboljenja, već je to i naš način reagovanja na podražaje iz okruženja. A tu su uključeni i nasledni (genetika) i socijalni faktori kao što su vaspitanje, obrazovanje, kulturni obrasci, mentalitet i pre svega, nivo svesti... Psihosomatska medicina danas procenjuje da 70 do 90% svih bolesti potiče od stresa. Ili, kako naš narod kaže: »Iz glave sve počinje«.

Povrh toga, tu je i stalni egzistencijalni grču koji nameće tržišna ekonomija i potrošačko društvo, gde »čovek vredi onoliko koliko zarađuje, odnosno troši«. To je nivo vrednosti, koji potiče od uverenja, odnosno preovlađujućeg načina mišljenja koje čini kolektivnu svest. Dakle, opet »iz glave«. Ako se poistovećujete sa poslom koji obavljate, profesijom kojoj pripadate ili posedom koji imate, onda ste u problemu, jer šta ste onda kada taj posao ili posed izgubite?

Lični eko-test
šta je to što jedete? šta unosite u sebe? Postoji jednostavan test od pet pitanja za procenu ekološke svesti, a koji se tiče naših životnih navika:

1. Da li pušite?
2. Da li i koliko četo pijete alkohol i gazirane bezalkoholne napitke? (navedite sve napitke kojih se setite)
3. Da li i koliko često boravite u prirodi (dnevno, nedeljno, mesečno)?
4. Koliko vremena dnevno provodite ispred ekrana (TV / PC)?
5. Da li vozite kola i koliko često? (vrlo retko, 1-2 puta nedeljno, svakodnevno)

Budite nepristrasni i ključ za vrednovanje odredite sami. Razmislite o odgovorima i prema njima procenite svoju ekološku svest.

Mentalno zagađenje
A šta je to što govorite, šta dajete od sebe, kako zračite? Još pre dve hiljade godina Isus je rekao da »nije pogan ono što u čovekova usta ulazi, već ono što iz njih izlazi«. To su čovekove misli i emocije pretočene u reči. To je psihozagađenje, emotivno i mentalno zagađenje koje najdublje utiče na naše živote.
Možda vi i jeste iskorišćavani, možda posao koji obavljate i jeste zamoran, možda neko blizak vama i jeste neiskren, nesnosan ili nesavestan, ali ... to da li su vaše misli i emocije vezane za ovu situaciju opravdane ili ne, nema nikakvog značaja... Vi ste odgovorni za svoj unutrašnji prostor, niko drugi, baš kao što ste odgovorni i za ovu planetu. Kako spolja, tako i iznutra, ako se ljudi oslobode unutrašnjeg zagađenja, prestaće da stvaraju i spoljašnje zagađenje.

Нема коментара:

Постави коментар

Kako po Vašem mišljenju rešiti ekološke probleme?

Koliko često kontrolišete svoje zdravlje??

Thanks for coming!


Kako se ponašati u prirodi?